Natuurgeneeskundige Reflexzone Therapie

Natuurgeneeskundige Reflexzone Therapie berust op empirische bevindingen. Uitgangspunt hierbij is dat, o.a. op het lichaam, de voeten, handen en oren reflexzones liggen, die (o.a. via verweving van zenuwbanen en zenuwvezels), corresponderen met organen, klieren en andere delen van het lichaam.
Zoals hierboven al vernoemd staat berust de kennis van reflexologie voor een groot deel op empirische bevindingen. Onderzoeken om deze hypothese door middel van verschillende metingen en andersoortige proeven gestaafd te zien, zijn op dit moment in meerdere landen in volle gang.

De therapeut geneest niet maar ondersteunt en/of stimuleert het zelfgenezend vermogen van de cliënt(e). Wij gaan hierbij vooral uit van het ontspannende effect van de behandeling. Dit verbeterd de bloedcirculatie en de zenuwinnervatie, vermindert stresshormonen en ondersteunt het afweersysteem.

De therapie kan onderverdeeld worden in de volgende categorieën;

Curatieve hulpverlening, het ondersteunen van klachtvermindering staat in deze vorm van therapie centraal. Het doel is de lichamelijke en/of psychische gesteldheid te optimaliseren. De behandelingen zijn in eerste instantie wekelijks en worden na enige tijd afgebouwd.

Palliatieve hulpverlening, de therapie is gericht op het ontspannen en voor zover mogelijk laten genieten van de klant en zijn absoluut pijnloos. Het aantal behandelingen en de frequentie is afhankelijk van de situatie

Ook voor mensen met reumatische voeten, diabetische voeten, hallux valgus, peesplaantontsteking, doorgezakte voeten, kunnen meerwaarde hebben bij voetreflex behandelingen vanwege verbeterde doorbloeding in het lichaam maar ook in de voet zelf. Al dan niet in combinatie met corrigerende voet- en onderbeen spieroefeningen, zodat de achillespees weer recht boven de hak komt te staan.

Reflexzone therapie ondersteunt en bevordert uw zelf herstellend vermogen        

Reflexzone massagetherapie ondersteunt via uitlopers van zenuwnetwerken o.a. het parasympatische zenuwstelsel (onwillekeurig rustgevende zenuwstelsel). Hierdoor ontstaat er meestal een diepe ontspanning in het lichaam en is het een uitstekend hulpmiddel, om stress/spanning gerelateerde factoren, die evt. een rol meespelen bij klachten, te verminderen. Deze therapie valt daarom ook onder ontspanningstherapie. Reflexzone massage geneest niet, maar ondersteunt en bevordert uw zelf herstellend vermogen. Het wordt daarom altijd complementair (d.w.z. extra) ingezet naast de reguliere geneeskunde.

Tijdens de behandeling is er ook altijd tijd voor een goed gesprek, indien u hier behoefte aan hebt. Het is belangrijk om, als u ergens mee zit, dit te bespreken met bijvoorbeeld een vriend/vriendin of een familielid, in elk geval met iemand die u vertrouwt. Praten helpt om heftige emoties te temperen en te verwerken. Dit werkt via een terugkoppelingssysteem in de hersenen, praten werkt in het brein via het vooronder (deze hersenkwab noemt men ook wel de prefrontale cortex). Als men het vooronder activeert (door bijvoorbeeld te praten, of schrijven) dan wordt de amygdala afgeremd. Dit is een gebiedje in de hersenen wat betrokken is bij emoties. Praten helpt echt!!!

We proberen samen het beste eruit te halen wat er op dat moment voor u als persoon in zit.

De effectiviteit van de therapie kan verschillend zijn per persoon, omdat de genexpressie ook altijd een factor is die meespeelt bij ziekte. Sommige mensen krijgen bij de geboorte defecte genen mee of tijdens het leven zelf kunnen in sommige gevallen genen via een ingewikkeld biologisch proces zichzelf in of uit schakelen. Helaas, wat stuk is in uw lichaam kunnen we niet meer maken. Wel kan therapie dan ondersteunend ingezet worden, zodat u uw klachten beter kunt hanteren.

Ook wordt er gekeken naar uw leefstijl en eventuele stressvolle veranderingen in uw leven die mee kunnen spelen bij de klacht.

Het hormonaal systeem is nauw verweven met het afweersysteem (o.a. via de hypothalamus). Ook uw afweersysteem wordt ondersteund en gestimuleerd om te versterken d.m.v. reflexzone massage. Doordat de doorbloeding en lymfecirculatie wordt verbeterd van organen, ondersteunt het de afvalstoffen via de lymfe af te voeren. Hierdoor kan vermoeidheid verminderen. Dit heeft ook weer een regulerend positief effect op weefsel en organen.

De massagetherapie kan ook pijnstillend werken, doordat het spierspanning verlaagt. Daarnaast komen er lichaamseigen endorfinen vrijkomen die pijnstillend werken.

Ook palliatief (als mensen in hun laatste levensfase zitten bijvoorbeeld bij ernstige ziektes) kan reflexzone ingezet worden. Hierbij wordt de nadruk gelegd op ontspannen en genieten.

Verder kan het ook bij uitstek ingezet worden bij zwangerschapsbegeleiding en zwangerschapsnazorg.

Tot slot een indicatie voor u, bij welke klachten reflexzone therapie ondersteunend ten behoeve van klachtvermindering ingezet kan worden: In- en doorslaapproblemen, vermoeidheid, clusterhoofdpijn, migraine, spanningshoofdpijn, pijnklachten zoals rug, knie heup schouder arm nek etc., alle soorten ontstekingen zoals bijv. slijmbeurs, oren, ogen, blaas etc., incontinentie, verhoogde bloeddruk, depressie,  buikpijn, maagpijn, spijsverteringsklachten, jicht, suikerziekte, PMS, vruchtbaarheidsproblemen, rouwverwerking, zwangerschapsbegeleiding en/of nazorg en nog veel meer!!! Bij ernstige aandoeningen kan massage ingezet worden om de levenskwaliteit te bevorderen.

Positieve effecten van massage voor je gezondheid!

Beter kunnen in- en doorslapen door de diepe ontspanning.                  

Verhogen immuunsysteem; massage vermindert de hoeveelheid stresshormonen cortisol en adrenaline, daardoor kan het zenuwstelsel overschakelen op herstelprocessen, het aantal afweercellen zoals natural killer cells en lymfocyten neemt toe.

Geestelijk meer tot rust komen, er zijn duidelijke aanwijzingen dat massagetherapie gevoelens van neerslachtigheid, bezorgdheid en angst kan verminderen.      

Ondersteunende gesprekken, indien u hier behoefte aan hebt. Er zijn sterke aanwijzingen dat de amygdala (gebied in de hersenen dat sterk betrokken is bij heftige emoties) hierdoor beter in balans komt, waardoor gevoelens van angst, verdriet en woede afnemen.       

Na massage is er vaak een lagere bloeddruk.       

Verbetering van de bloedcirculatie en lymfecirculatie, waardoor afvalstoffen versnelt afgevoerd worden, mede ook doordat de nier- en darmfunctie gestimuleerd worden door massage. Het heeft er nl. mee te maken dat het rustgevende zenuwstelsel (parasympatische zenuwstel) door massage geactiveerd wordt, dan gaat indien er geen pathologische schade is, de spijsvertering beter werken evenals de nierfunctie. Al met al kun je je door die verbeterde afvoer van afvalstoffen na een aantal massages een stuk vitaler/energieker voelen.

Er is nog een ander effect op de hormoonspiegel: bij ontspanningsmassage komt in je hersenen o.a. endorfine vrij, dit werkt pijnstillend en hetzelfde hormoon geeft een geluksgevoel. Bovendien stijgt ook het serotonine niveau door de diepe ontspanning. Dit is een neurotransmitter die bij veel processen in het lichaam betrokken is.        

Massage is goed voor de doorbloeding en activering van de spijsvertering, deze is nl. nogal gevoelig voor spanningen. Langdurige stress vermindert de werking van de spijsvertering. Bij verstopping, winderigheid, spanningsmaagpijn en spanningsbuikpijn kan regelmatige massage je goed doen.

Kortom: de behandelingen worden vaak als zeer ontspannend en weldadig ervaren. Voor veel mensen heeft het een ondersteunend positief effect waardoor het vaak ongemakken van het leven ondersteunend vermindert.

De therapie is ook uitermate geschikt voor baby’s en kinderen!! Zoals bijvoorbeeld bij oog- en oorontsteking,
darmkrampen, maar ook bijvoorbeeld bij bedplassen of buikpijn.

U heeft geen verwijsbrief van de huisarts nodig

Gedeeltelijk of volledige vergoeding via uw ziektekostenverzekeraar is mogelijk. Dit is per verzekeraar verschillend.
Hieronder volgt  een link waarop u de huidige stand van vergoeding door ziektekostenverzekeraars kunt lezen:
www.vnrt.nl klik op het kopje vergoedingen.


Wij adviseren u om ook bij uw zorgverzekeraar na te vragen of de reflexzone therapie vergoed wordt.